Een bakje met rijst, of toch in de oven

Een bakje met rijst, of toch in de oven

Hier volgt een rustgevende oefening.

rn

Stel je voor: Het is 30 graden. Je ligt op een handdoek aan de rand van een mooi helderblauwe zee, ergens in Malaga of Ibiza. Er vliegt een enkele meeuw over en de bomen geven net een beetje schaduw.

Lekker he? Maar dan… Je let even niet op, of er doet net op het verkeerde moment iemand een bommetje. Heel je mobiele telefoon nat. Het eerste waar je nu waarschijnlijk aan denkt is een bakje rijst opzoeken en hem daar een nacht in laten liggen.

We krijgen ze heel vaak op deze manier binnen. Zeker in de zomer. “Ik heb hem direct in een bakje rijst gelegd, dat neemt de vocht op toch?” 

Helaas, niks is minder waar. Een bakje rijst werkte vroeger soms, als je een oude nokia telefoon had. Hierbij kon je namelijk de accu er uit halen en de telefoon in rijst leggen. De rijstkorreltjes absorberen het vocht dat in de telefoon zit en na een dagje doet hij het weer. 

Waarom kon dit toen wel en nu niet meer? 

Vroeger kon je met een telefoon maar een paar dingen: Bellen, Sms’en, een alarm zetten. Oh ja, en natuurlijk snake. Tegenwoordig lopen we met computers op zak. Inteet, camera, muziek, boeken, games. Noem het op, en je kunt het met je smartphone. Hierdoor zit er verschrikkelijk veel technologie in. Tot ongeveer 2017 kon je nog op z‘n minst de accu loskoppelen en hem op die manier in de rijst leggen. Maar je smartphone kan niet meer open. Heel prettig, want een telefoon die helemaal afgesloten is slijt minder snel, er komt geen stof bij belangrijke onderdelen en ook vocht vanuit de lucht kan er niet meer goed in komen.

Dit betekend natuurlijk ook dat alles dat er wel in komt er niet meer zo makkelijk uit gaat. De telefoon in een bak met rijst… tja, vooral zonde van de rijst. wat kun je wel doen?

De smartphone droog föhnen? 

Liever niet doen. Als je het doet, doe het dan op de laagste stand en zorg dat de föhn niet warm staat. Anders blaas je of het water verder naar binnen, of je smelt al het kunststof dat in het toestel zit. Eigenlijk komt hier vaak niet veel goeds van.

De smartphone in de oven? 

Klinkt misschien niet slim, maar dit advies heb ik mensen horen geven. Ik hoop dat je zelf al de conclusie hebt getrokken dat dit niet handig is. Nog erger is de magnetron maar dat lijkt me vanzelfsprekend.

Goed, ik weet wat je denkt..wat kan ik nou wel zelf doen als de telefoon in het water is gevallen!?

Ten eerste; rustig blijven. Alleen kalmte kan ons redden! Hier is wat je doet:

Zet je telefoon direct uit en zorg dat hij niet aangesloten is het lichtnet.

is hij in de zee gevallen? Oke, spoel hem lichtjes af met kraanwater. Dit lijkt contraproductief maar zout water is nog erger dan zoet water. 

Dit geldt ook als hij in de toiletpot valt… Urine is namelijk zuur en dat is nog erger dan zout. (Bovendien zijn we je heel erg dankbaar.)

Conclusie

Zelf kun je helaas niks doen verder. Kom alsjeblieft langs. Is het binnen 24 uur? Dan is er een grote kans dat er geen blijvende schade is. is het zaterdagavond gebeurd en komt u op maandagmiddag langs? Zelfs dan is er nog hoop dat we het water er uit kunnen halen. na 48 uur wordt het lastig, soms kunnen we op z’n minst nog gegevens eruit halen.

rn
TERUG NAAR BOVEN